Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Ο παλμός της πόλης

Έχω ακούσει πολύ ραπ στην ζωή μου ελληνικό κυρίως. Από τα 18 και μετά στο παρελθόν άκουγα ροκ και έπαιζα κλασσική κιθάρα. Έχω επίσης ζήσει σε αστικά κέντρα κυρίως Αθήνα (μια γειτονία είναι όπως μου αρέσει να λέω) αλλά και Θεσσαλονίκη που ήταν η διέξοδος για μένα και η πόλη και οι άνθρωποι της. Το αστικό περιβάλλον της Ελλάδας θα έλεγα είναι έντονο από διάφορες σκοπιές που δεν θα αναλύσω εδώ και από αυτό θεωρώ ότι επηρεάζεται και η μουσική που παράγει. Οι συχνότητες του ραπ αν εξαιρέσεις στίχους και λόγια που αφορούν κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα αλλά και καταναλωτικό τρόπο ζωής σε άλλες περιπτώσεις θεωρώ ότι επηρεάζεται από το αστικό περιβάλλον και τα βιώματα του καθενός άλλα μπορεί να είναι αληθινά άλλα φανταστικά δεν θα το αναλύσω αυτό, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως ο παλμός της πόλης επηρεάζει την μουσική των ανθρώπων που την κατοικούν και την ζουν. 

Οι πόλεις και κυρίως η Αθήνα αν και έχουν προβλήματα μπορείς να βρεις περιπτώσεις και περιπτώσεις σε λίγα τετραγωνικά και σε μικρές αποστάσεις. Δηλαδή στο ένα μαγαζί να έχει ιταλικό εστιατόριο, στον παράλληλο δρόμο να έχει καταναλωτικό ζαχαροπλαστείο και στην διπλανή πολυκατοικία έναν Αργεντίνο που διδάσκει τάνγκο. Άλλο παράδειγμα είναι στην πλατεία να ακούς αραβικά, να βλέπεις κυρίως μετανάστες από την Αφρική και την Αραβία, ποιο κάτω να βλέπεις πλανόδιους να πουλάνε φρούτα άλλος είναι ένας γηγενής γεράκος, άλλος είναι μετανάστης, άλλη γύφτισσα ποιο δίπλα να βλέπεις ένα ξενοδοχείο, στον ίδιο δρόμο να βλέπεις οίκους ανοχής και κάπου στην μέση γραμμή αυτών που σου απεικονίζω να βλέπεις μια σχολή χορού που να σου μαθαίνει τάνγκο (Το αληθινό τάνγκο και όχι τανγκό. Όπως αυτό γεννήθηκε στις γειτονίες του Buenos Aires σε κοινωνικές και πολιτικές νόρμες που επειδή απαγορευόταν να χορεύουν οι γυναίκες με τους άντρες χορεύανε άντρες με άντρες δίπλα από οίκους ανοχής).

Θέλω να καταλήξω ότι οι συχνότητες, τα βιώματα και τα συναισθήματα της κάθε μουσικής υποθέτω ότι προέρχονται από τον αστικό ιστό της κάθε πόλης, αυτό είναι ένα πολύ απλοϊκό μοντέλο και εννοείται ότι υπάρχουν και άλλες παράμετροι, αλλά θέλω να καταλήξω ότι πλέον επιλέγω μουσικές και συχνότητες όπως αυτή του τάνγκο που μου δημιουργούν συναισθήματα και μπορεί να ανοίξουν πόρτες σε άλλες πόλεις που να μην είσαι ένας παρατηρητής ή τουρίστας αλλά να νιώθεις τον παλμό της κάθε πόλης.

 

 
Tango Luna

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου