Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Ελεύθερες σχέσεις

Ελεύθερες Σχέσεις

Τι είναι οι ελεύθερες σχέσεις?


Δεν είναι αυτό που σε κατευθύνει το μυαλό σου με αυτή την έννοια, δεν είναι οι επιφανειακές σεξουαλικές σχέσεις ούτε οι ερωτικές σχέσεις.


Η λέξη ελευθερία κάπως παραφράζεται και χάνεται η ουσία της, γιατί πρακτικά η ελευθερία θέλει ενέργεια και κίνηση, πράξεις, στάση ζωής και θυσία. Είναι να σου δώσω ένα παράδειγμα σαν την Γη , με την Σελήνη και τον Ήλιο. Θέλει ενέργεια και κίνηση για να λειτουργούν αυτόνομα αλλά και συμπληρωματικά ταυτόχρονα υπακούοντας στους νόμους του σύμπαντος, αυτό στα μάτια τα δικά μου είναι ελευθερία. Πάντως η ελευθερία δεν αποτελεί ένα life style που αλλάζει από εποχή σε εποχή και από γενιά σε γενιά, είναι διαχρονική και υπάρχουν πολλά παραδείγματα στην ανθρώπινη ιστορία που υπακούν στους ίδιους νόμους.


Σε μια τυπική κοινωνική ζωή χωρίς ακραίες καταστάσεις όπως φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, φτώχεια, αναλφαβητισμός, αρρώστιες που σου περιορίζουν την ζωή, φασισμό, κομουνισμό και σύγχρονη δουλεία. Ο άνθρωπος τα αντιμετωπίζει είτε θεολογικά με το άγιο πνεύμα και την ελεύθερα είτε κοινωνικά με την φλόγα για ζωή και την ελευθερία. Εγώ θα πρόσθετα και την περιέργεια του σύμπαντος.


Ο άνθρωπος διαμορφώνεται από κοινωνικές νόρμες όπως είναι η οικογένεια, οι συγγενείς, οι φίλοι , η εκπαίδευση, η γειτονία, τα χόμπι, το επάγγελμα, το κράτος, η χώρα, η θρησκεία, τα ταξίδια, οι ανθρώπινες σχέσεις και εδώ σταματάω. Η έννοια ελεύθερες σχέσεις είναι αυτές οι ανθρώπινες σχέσεις που συναντάς στην ζωή σου και σε ελευθερώνουν από αυτές τις νόρμες. Σταματάς να πιστεύεις ότι πρέπει να σπουδάσεις (όχι ότι είναι κακό) αποκτώντας έναν τίτλο, να δουλεύεις και να βγάζεις χρήματα για να πας στο Λονδίνο, στην Νέα Υόρκη ή στο Hong Kong για να ξεφεύγεις από την νόρμα της χώρας σου. Να πηγαίνεις στις διακοπές σου σε ξενοδοχεία και σε βραδινά εστιατόρια καταναλώνοντας ακριβά φαγητά αμφιβόλου όχι ποιότητας αλλά πλούσιας σε συστατικά και θρεπτικά στοιχεία (εκτός και αν είναι ψάρια από ανθρώπους που ξέρεις ή και δικά σου :) ). Να αποκτάς σεξουαλικές εμπειρίες και στο τέλος να παντρεύεσαι για να διαιωνίσεις το είδος σου σε αυτές τις νόρμες.


Σε αυτό το σημείο επισημαίνω ότι ελεύθερες σχέσεις είναι οι άνθρωποι που συναντάς και σου προκαλούν έκρηξη συναισθημάτων, ιδεών, εμπνεύσεων και εγκεφαλικής διέγερσης και διαλύουν αυτές τις νόρμες και ίσως αυτές οι μυστηριώδεις αυτές γνωριμίες είναι η κρυφή επιθυμία για ελευθερία.


Έχω και γω αυτές τις γνωριμίες και παρόλο που πέρασα από αυτές τις νόρμες ήρθα σε επαφή με ανθρώπους που να είναι ελεύθερες σχέσεις και άλλαξα από το πως να γίνω καλλίτερος στο να περνάω όμορφα πέρα από τα συμβατά και απλά.


Έτσι παρόλο που σπούδασα και βίωσα την εκπαίδευση και την κοινωνική ζωή του κράτους είδα από σένα πως να έχεις γνώση χωρίς να έχεις σπουδάσει ηλεκτρονική ή ηλεκτρολογία, πως να φτιάχνεις πράγματα χωρίς να είσαι τεχνικός, πως να μεταδίδεις την τέχνη χωρίς να την πουλάς και πως να δίνεις αγάπη και αξία απλόχερα. Στην ζωή μου είχα διάφορες ελεύθερες σχέσεις αλλά θα αναφερθώ επιγραμματικά στην έμπνευση μου για αυτό το κείμενο.


Έμαθα από σένα να χορεύω τάνγκο, έμαθα να ψήνω κρέας, να φτιάχνω μάτε, έμαθα να βλέπω το φλερτ σαν οξυγόνο, έμαθα και βίωσα πως να περνάς καλά και ποιοτικά χωρίς να ξοδεύω τα λεφτά. Σε είδα πως να ταξιδεύεις δωρεάν και σε παρατηρούσα πως να χακάρεις την ζωή και κυρίως πως υποσυνείδητα να το κάνω και γω στο δικό μου hacking στην ζωή μου έχοντα αυτήν την νοοτροπία σε διαφορετική κλίμακα και με διαφορετική οπτική. Σε ευχαριστώ για αυτήν την ελεύθερη σχέση ίσως δεν είναι τύχη η κοινωνική μας σχέση και φιλία αλλά ήταν η κρυφή μου επιθυμία για ελευθερία.


Το αφιερώνω στον Ινδιάνο φίλο μου


Αυτό το κείμενο το έγραψα τον Γενάρη του 2024 μέσα στο λεωφορείο για την επιστροφή μου στο χωρίο αφού είχα επισκεφτεί τον Ινδιάνο φίλο μου στον νέου του εργαστήρι. Είχα εμπνευστεί από το εργαστήρι του και από τον πάγκο εργασίας του πάνω στην επισκευή ηλεκτρονικών αντικειμένων και συσκευών. Καθόμουν στην μέση της γαλαρίας ήταν σκοτάδι με το ελαφρύ φωτισμό του λεωφορείου η εποχή ήταν χειμερινή είχε βεβαια η ημέρα να αρχίζει να μεγαλώνει και έβλεπα ταυτοχρονα το διάδρομο του λεωφορείου με τον φωτισμό πάνω στον δρόμο.

 

Το μαύρο άλογο

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου