Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

sani festival 2013

Διοργάνωση

Έχοντας σαν στόχο να γίνει η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τουρισμού –πολιτισμού, να συνδέσει ντόπιους με εγχώριους και ξένους επισκέπτες, να συμβάλει στην πολιτιστική αναβάθμιση μέσα από την πολιτιστική αποκέντρωση και να είναι ένα φεστιβάλ με συγκεκριμένο στίγμα και προσωπικότητα, το Sani Festival ξεκίνησε επίσημα το 1993.


Mε κριτήριο την υψηλή ποιότητα και την καινοτομία στο χώρο, δημιουργεί ενότητες τις οποίες εξελίσσει στη πορεία του σε θεσμούς όπως αυτή του Jazz on the Hill, του Sounds of the World, του Χορού, των Εικαστικών, του Ελληνικού Προγράμματος και του καθιερωμένου Classical Waves.

Jazz on the Hill

To 1992 πραγματοποιείται στο Sani Resort το 1ο «Jazz on the Hill», ένα τριήμερο αφιερωμένο στη jazz μουσική. Aκόμη τότε το φεστιβάλ δεν είχε όνομα και οι λιγοστές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ξεκινούσαν, έτσι απλά, από μεράκι και αγάπη για την Τέχνη.

Σήμερα 19 χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση του Jazz on the Hill - τη σφραγίδα του Sani Festival - το μοναδικό αυτό τριήμερο αφιέρωμα στη «μαύρη» μουσική το οποίο πραγματοποιείται τον Ιούλιο, έχει φιλοξενήσει ζωντανούς θρύλους της παγκόσμιας jazz σκηνής με αποκλειστικές τους εμφανίσεις όπως ο Jan Garbarek το 1995, η Cassandra Wilson το 1998, η Dee Dee Bridgewater το 2000, ο Chico Freeman το 2003 και ο Charlie Haden το 2005. Η αγάπη των διοργανωτών γι’ αυτό το είδος της μουσικής, καθιέρωσε το «Jazz on the Hill», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, καθώς αποτελεί το μοναδικό διεθνές φεστιβάλ jazz μουσικής στην ελληνική επικράτεια με συνεχή παρουσία ως σήμερα.


Sounds of the World

Η ενότητα αφιερωμένη στις μουσικές του κόσμου αποτελεί και τη ζωντανή απόδειξη πως το Sani Festival εξελίσσεται κι ανοίγει και σε άλλες μουσικές κατευθύνσεις, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμά του.

Ύστερα από πολλές επιτυχημένες συναυλίες και αποκλειστικές παραγωγές ethnic μουσικής τα προηγούμενα χρόνια, που αποτέλεσαν και την πρωτοπορία μας στο είδος της μουσικής, όπως αυτές των Cesaria Evora, Tito Puente, Dulce Pontes, Lila Downs, Teofilo Chandre, Petru Guelfucci, Eliades Ochoa και πολλών άλλων, η ανάγκη για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ενότητας επικεντρωμένης σ’ αυτό το τόσο ενδιαφέρον είδος μουσικής ήταν πλέον επιτακτική, συμπληρώνοντας το διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ. Έτσι γεννήθηκε το τριήμερο που ονομάστηκε Sounds of the World.



Music on Film Vs Film on Music

Στη 17η διοργάνωσή του, το καλοκαίρι του 2009, το Sani Festival εγκαινίασε μια νέα ενότητα το «Music on Film vs Film on Music», με τον φιλόδοξο στόχο να την καθιερώσει στο εξής πλάι στις υπόλοιπες ενότητές του. Και στο παρελθόν το φεστιβάλ έχει φλερτάρει με τον κινηματογράφο, πραγματοποιώντας στο πλαίσιο του Jazz on the Hill το πρώτο cine-concert, με την προβολή ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή του μουσικού Abdullah Ibrahim και στη συνέχεια συναυλία του καλλιτέχνη.
Επομένως, η αφορμή μόνο έλειπε, κι έτσι το Sani Festival συνέδεσε τη μουσική δημιουργία με τη κινηματογραφική μαγεία σε ένα τριήμερο αφιέρωμα στο διάσημο Γάλλο συνθέτη Michel Legrand, με προβολές ταινιών τη μουσική των οποίων συνέθεσε ο σπουδαίος μουσικός και μια συναυλία του ίδιου με το τρίο του και την ιέρεια της ποπ Alison Moyet στο πλευρό του να ερμηνεύει τις γνωστότερες επιτυχίες του.


Greek Variations

Από το 1993 μέχρι σήμερα από τη σκηνή του Sani Festival παρήλασαν μεγάλοι έλληνες δημιουργοί αφήνοντας κάτι από την αύρα τους στο χώρο.
Σταύρος Ξαρχάκος, Ελένη Καραίνδρου, Γιώργος Νταλάρας, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Χαρούλα Αλεξίου, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Δήμητρα Γαλάνη, Διονύσης Σαββόπουλος είναι μερικά μόνο ονόματα από τους κολοσσούς του ελληνικού μουσικού στερεώματος που έδωσαν και δίνουν το στίγμα και την έμπνευση τους στο ελληνικό τμήμα του Sani Festival.
Τομέας που χαίρει τεράστιας αποδοχής, τόσο από το κοινό και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας όσο και από τους ίδιους του καλλιτέχνες που με την παρουσίας τους τιμούν έναν από τους πλέον εδραιωμένους πολιτιστικούς ελληνικούς θεσμούς.



Fine Greek Music Talents

Η ενότητα αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ευρύ πεδίο δράσης αφιερωμένο στις νεανικές μουσικές αναζητήσεις, σε μια εποχή που οι νέοι πρέπει να έχουν βήμα, καλλιτεχνική διέξοδο και ευκαιρίες. Στόχος, η προβολή του έργου τους και η συνεισφορά στη δημιουργία ενός δικού τους κοινού.





Avant Garde Theatre

Η νέα ενότητα του Sani Festival, Avant Garde Theatre, γεννήθηκε από την ανάγκη κάλυψης ενός καλλιτεχνικού κενού που αφορά στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία και την ικανοποίηση των αναζητήσεων του κοινού που ενδιαφέρεται για αυτού του είδους την τέχνη. Κύρια επιδίωξη είναι η προβολή νέων θεατρικών δυνάμεων και η ανάδειξη της σύγχρονης θεατρικής ματιάς στη δραματουργία και την τεχνοτροπία των καλλιτεχνών.





Ciné Breeze

O κινηματογράφος επανακάμπτει φέτος, στο πλαίσιο του Sani Festival με ένα διήμερο αφιέρωμα στις καλύτερες και διεθνώς βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με το Thessaloniki International Short Film Festival.



Classical Waves

Η τρίτη σταθερή ενότητα του Sani Festival, μετά το Jazz on the Hill και το Sounds of the World, είναι το Sani Classic. Πρόκειται για μία ενότητα αφιερωμένη στην κλασική μουσική, προσφέροντας πεδίο δράσης σε νέους, ταλαντούχους Έλληνες καλλιτέχνες, ερμηνευτές του εν λόγω μουσικού είδους.
Οι συγκεκριμένες συναυλίες μουσικής δωματίου ξεκινούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και ολοκληρώνονται στις αρχές Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται, δε, στο θερινό κινηματογράφο Ορφέας του Sani Resort και είναι ανοιχτές στο κοινό χωρίς αντίτιμο εισιτηρίου.








πηγή: sanifestival.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου